Održavanje laptopa

održavanje laptopa

Laptopovi su male, kompaktne mašine u čijem je malom kućištu smešteno bukvalno sve što ima i desktop računar, i više od toga.

Kućište laptopa je izrađeno od plastike sa tačno definisanim otvorima i ležištima za razne konektore i matičnu ploču, kuler, hard disk ... itd. Ekran ima svoje zasebno kućište koje se sa donjim kućištem povezuje preko laptop šarke a signal za sliku ide preko flet kabla ... itd. Kao takav, laptop je komplesan uređaj i potrebno ga je redovno održavati.

Savet je da se laptop održava redovno, čisti od prašine i da se menja termalna pasta 1 - 2 puta godišnje. Na taj način se laptopu produžuje radni vek jer se komponente ravnomerno hlade a podaci na hard disku ili SSD disku ostaju bezbedni. Često i usporen rad operativnog sistema ukazuje na problem sa pregrevanjem laptopa pa mnogi laptop majstori odmah misle da je instalacija sistema rešenje a u stvari nije. Što je još gore, pogrešno postavljena dijagnoza i neočišćen laptop idu ka sigurnom kvaru na matičnoj ploči. Često je popravka matične ploče i neisplativa ako se desi kvar na grafičkom čipu.

Naš laptop servis radi profesionalno održavanje laptopova, kako pojedinačno tako i za manja i srednja preduzeća gde se celokupan rad odvija upravo preko kvalitetnih laptopova povezanih na poslovnu mrežu i centralni server.

Šta obuhvata održavanje laptopa ?

  • Ekran laptopa je vrlo osetljiv na udar i tečnost - Izbegavajte bilo kakvo mehaničko pritiskanje ili brisanje ekrana alkoholom i deterdžentom!
  • LED ekrani su ultra tanka - Slim, pa kao takvi se vrlo lako oštete ako laptop padne. Obezbedite laptop na radnom stolu.
  • Rashladni sistem - kuler u laptopu najviše pati zbog prašine i kao takav se mora redovno očistiti kompletno.
  • Procesor i grafički čip su izloženi velikoj temperaturi a nju redukujemo preko termalne paste koja se menja pri čišćenju laptopa.
  • Koliko god da ste sigurni da je hard disk ispravan, redovan bekap podataka će vas zaštiti od gubitka podataka
  • Baterija laptopa najbrže strada kada je laptop stalno priključen na punjač. Povremeno neka laptop radi samo na bateriji
  • Pazite strogo na konektor punjenja - DC konektor, da nogom ne kačite kabal od punjača i tako oštetite komponente
  • Virusi kao štetan softver u laptopu mogu da oštete podatke pa birajte uvek najbolji antivirus za svoj laptop

Naš servis računara vam omogućuje održavanje laptop računara, desktop računara i servera na mesečnom ili godišnjem nivou. Naravno, za potrebe firme možemo ostvariti i saradnju preko ugovora o održavanju laptopova koji klijentima pruža zaista širok dijapazon usluga.

Kako sprečiti pregrevanje laptopa ?

Laptop ima problem sa pregrevanjem jer njegov sistem za hlađenje funkcioniše u vrlo malom prostoru. Taj mali prostor unutar kućišta ventilatora se vrlo brzo začepi i onda je odvod toplog vazduha iz laptopa poremeti. Takođe, kada nema normalnog cirkulisanja vazduha, i ostale komponente trpe, a najgore je što hard disk ili SSD disk nisu predviđeni da dugotrajno rade pod velikom temperaturom. Tako da, rizik da se izgube svi podaci trajno uveliko raste sa vremenom odlaganja redovnog servisa.

Bolje sprečiti nego lečiti

Stara izreka da je bolje sprečiti ovde zaista ima jasnu primenu. Veliki učinak za laptop ste napravili ak oste ga barem jednom godišnje servisirali u pravom laptop servisu gde se ne radi klasično produvavanje laptopa kompresorom već se ceo rasklapa i sve komponente mehanički čiste i podmazuju. Zamena termalne paste i termalnih padova je obavezno uvek kada se skida kuier sa matične ploče laptopa.

Provera temperature laptopa

Provera temperature komponenti u laptopu se uglavnom vrši preko softvera koji može da učita bitne senzore koji pokazuju koja je trenutna temperatura na određenom čipu ? U tu svrhu se može koristiti odličan besplatan program Speccy ali je i SpeedFan dobar izbor. Kada se instalira i pokrene program za temperaturu, prikazuju se vrednosti kao brzine ventilatora na procesoru CPU i grafičkoj kartici GPU. Sve što je u zelenoj oblasti je korektno i to je takozvana normalna temperatura. Ako postoji mali skok temperature, brojke idu u narandžastu zonu a ako vam softver prikazuje crvene vrednosti, trebalo bi hitno laptop odneti u servis laptopova kako bi se otklonio problem što pre!

Održavanje ekrana laptopa

Laptop ekran se nikako ne sme čistiti sredstvima koja sadrže alkohol ili agresivne deterdžente. Za čišćenje ekrana se koriste specijalna sredstva koja u sebi sadrže vrlo malu količinu izopropil alkohola u kombinaciji sa nejonskim surfaktantom manje od 5%. Čak i ovakva sredstva traže obazrivost i to da se ekran naprska malo sa razdaljine od 20 - 30 cm i brzo obriše pamučnom - mikrofiber krpom. Obilno prskanje može izazvati podlivanje ispod zaštite a kada tečnost dospe do elektronike ekrana laptopa, sasvim je izvesno da će se pokvariti. Tada će vam trebati zamena ekrana ma laptopu čija cena zna da bude malo veća. Ako niste sigurni kako da odstranite tvrdokorne fleke na ekranu, možete laptop doneti u naš servis da bezbedno odstranimo sve sa ekrana kako bi izgledao kao nov.

Održavanje tastature na laptopu

Tastatura na laptopu je najviše korišćeni i najviše opterećen deo pa kao takav zahteva da se održava pravilno. U odnosu na tip tastature zavisiće i vremenski period između dva čišćenja. Vrlo važno je napomenuti da se ne savetuje skidanje tastera-tipki jer se vrlo lako može desiti da je nemoguće vratiti dugme na svoje mesto jer se polomi plastični nosač. Za brisanje tastature se koristi sredstvo kao i za ekran ali se sredstvo ne prska po tastaturi već se prska krpa pa onda tako vlažnom krpom se lagano i pažljivo prebriše površina tastature. Ako ima razmaka između dugmića, za to će vam trebati štapići za uši.

Ukoliko je nešto upalo ispod dugmeta na tastaturi, pokušajte da okrenete laptop naopačke i lagano šakom lupkate po tastaturi kako bi ispalo trunje i sve što je zapalo ispod tastera.

Pravilno održavanje baterije na laptopu

Već smo pisali o tome da nije dobro da laptop u kome je baterija stalno radi na punjaču. Potrebno je da se barem jednom mesečno skine laptop sa punjača i da se troši i isprazni baterija skoro do kraja na nekih 10% a onda puni do kraja i nastavi sa radom. To spada u mesečnu kalibraciju baterije mada kod nekih modela laptopova se kalibrisanje radi na drugačiji način i to u nekoliko ciklusa punjenja i pražnjenja baterije.

Ako hoćete da vam baterija traje duže, onda ćete morati da je održavate na opisani način. U suprotnom, pad kapaciteta baterije laptopa je neminovan i onda je kada baterija sve slabije i kraće drži struju potrebna zamena baterije na laptopu. To možete obaviti u našem servisu laptop računara vrlo brzo!

Terensko održavanje laptopa

Naš laptop servis nudi i uslugu izlaska na teren i to za firme i pojedince. Prioritet u održavanju imaju klijenti koji imaju sklopljen ugovor o održavanju laptopa sa nama. U tom slučaju je 00-24h pokriven servis dok se redovan servis za fizička lica zakazuje na terenu u vremenu od 10h -18h radnim danima. Dakle, izlazimo na teren po potrebi kako b ise otklonili nedostaci i zastoj u radu, a ukoliko je potrebno da se radi ozbiljniji zahvat, uzimamo laptop, popravljamo i vraćamo klijentu nakon popravke.

 

Procedura održavanja laptopa

Naš laptop servis ima proceduru po kojoj se radi održavanje laptopova.

1
Pozovite naa, donesite ili pošaljite vaš laptop.
2
U servisu se redovno održavanje radi u toku dana
3
Terensko održavanje se radi na licu mesta