Zamena konektora

zamena dc konektora

Na matičnoj ploči kod računara, laptopova, tablet i mobilnih telefona ima raznih konektora. Uglavnom su kod računara i laptopova zastupljeni DC / konektor punjenja, USB, AUUDIO, LAN i HDMI konektori. Mada može biti i nekih drugih. U svakom slučaju, konektori se menjaju kada su fizički oštećeni do te mere da je njihova popravka nemoguća i neisplativa.

Koje konektore najčešće menjamo u servisu ?

  • DC konektor - ulaz za punjač na laptopu, tabletu i mobilnom telefonu. Nema punjenja ili se pod uglom puni.
  • USB konektor - ako se ne vidi fleška ili ekterni hdd kada se priključi preko usb
  • Audio konektori - najčešće bude problem polomljen plastični konektor. U servisu ugrađujemo originalne konektore
  • HDMI izlaz - konektor može biti problematičan ali se obavezno radi test grafičke kartice jer su slični simptomi
  • LAN konektor ima više tankih iglica za konekciju i korisnici guranjem usb kabla u LAN isti oštete pa se mora menjati
  • SATA konektor za hard disk ili cd/dvd može biti oštećen i mora se menjati
  • Zamena tastera za paljenje, popravka docking station konektora
  • Zamena klikova na touchpad-u, mišu, wifi ... itd.

Sve u svemu, konektori se menjaju relativno brzo kada ih ima na stanju. Ako je konektor specifičan pa je potrebno da se poručuje iz uvoza, onda se čeka određeno vreme dok konektor ne stigne. U međuvremenu se može izvršiti prepravka i ugradnja zamenskog konektora kako bi ste mogli da koristite uređaj dok ne stigne originalni konektor. Naš servis računara ima sve vrste konektora za sve poznate modele laptopova: Apple, Acer, Asus, HP, DELL, Fujitsu, Lenovo, Toshiba, MSI, Samsung, LG, Sony Vaio. Novi originalni konektori za laptopove.

Zamena DC konektora

Zamena dc konektora na laptopu je rutinski posao ali ipak zahteva posebnu pažnju kako se ne bi oštetila matična ploča laptopa. DC konektor je u stvari raspojiva veza između konektora na punjaču (napajanje) i u laptopu, tabletu, mobilnom telefonu, dronu .... itd. Sama oznaka DC znači da je reč o konektoru koji se koristi kod uređaja koji za napajanje koriste jednosmernu struju. Zamena konektora se radi u slučaju da se konektor fizički oštetio. Postoje slučajevi gde se konektori samo razleme sa matične ploče i onda se prelemljivanjem vraćaju na svoje mesto bez zamene. Međutim, postoje i konektori koji se ne leme direktno već se povezuju preko kablića. Takva vrsta konektora se uglavnom menja ili se vrši adekvatna prepravka. Vremenski zamena konektora traje oko pola sata-sat vremena ali je zbog potrebe da se uređaj kompletno rasklapa uglavnom vreme definisano u toku radnog vremena.

Prelemljivanje konektora

Ukoliko sam konektor nije oštećen već su samo kontakti (nožice) popustili, onda nema potrebe za zamenom. U tom slučaju se radi "prelemljivanje" kontakata i ojačanje konektora, što je ujedno i jeftinija varijanta. Naravno, to možemo videti tek pošto pregledamo u kom je stanju stari konektor na laptopu.

Čišćenje konektora

Dešava se da se u konektor za napajanje uvuče nečistoća, prašina, neki komadić plastike ili dlaka kod korisnika koji imaju kućne ljubimce. Treba proveriti da li je konektor čist i ako postoji nešto što remeti normalnu vezu sa punjačem pažljivo izvući pomoću čačkalice ili spajalice. Naravno, punjač mora biti isključen iz struje! Ako vam je komplikovano da iz tako tankih konektora izvučete nečistoću, donesite laptop, tablet, telefon ili bilo koji drugu uređaj u naš servis i mi ćemo čišćenje konektora uraditi brzo - na licu mesta.

A kada nije problem do konektora, šta onda ?

U slučaju da tražite da se menja konektor, bez naše dijagnostike, mi ćemo ga i zameniti. Ako i posle toga uređaj ne radi, platićete zamenu konektora. Upravo zbog toga je mnogo pametnije da se uradi dijagnostikana uređaju kako bi se eventualno otklonila sumnja da je dc konektor jedini krivac što se uređaj ne uključuje.

Ako prilikom priključivanja punjača u laptop svetli lampica da se baterija puni a laptop se ipak ne pali, konektor sigurno nije problem. Ako se izvuče baterija i proba samo sa punjačem a laptop se upali, onda je moguće da je baterija loša i mora se uraditi zamena baterijel. Vrlo često se na mobilnim telefonima i tabletima koji ne u najvećem broju slučajeva mogu raditi bez baterije dešava upravo ovaj problem - dotrajala stara baterija smeta.

 

Procedura zamene konektora

Naš servis računara ima proceduru po kojoj se radi zamena konektora na uređajima. Ni u kom slučaju se zamena ne radi na licu mesta već se uređaj redovno prima u servis i čeka na red za zamenu obzirom da se mora rasklapati.

1
Donesite ili pošaljite vašu matičnu ploču, laptop, tablet, telefon, PC.
2
Nakon provere javljamo vam ishod i cenu za zamenu konektora ili eventualno drugi problem ako postoji
3
Preuzimate ploču/laptop, telefon, tablet, pc ili vam šaljemo na adresu