Instalacija sistema Windows, Linux, MAC OS

instalacija sistema

Servis računara u Beogradu kaže da je preporuka da se radi instalacija operativnog sistema na laptop i desktop računare nakon par godina korišćenja.

Instalacija sistema je potrebna kada ste kupili nov laptop (prazan) ili desktop računar bez operativnog sistema (ima free DOS) ili koji nema legalan sistem ili je u pitanju polovan računar na kome sistem sporo radi. Takođe, oštećen Windows uglavnom traži da se uradi ponovo instalacija sistema sa čuvanjem podataka - nije isto što i klasična reinstalacija sistema.

Instalacija sistema na novi laptop ili na desktop računar, kao i na laptopu kod koga sistem ne radi kako treba, baguje, koči, usporen je ili prijavljuje grešku. Instaliranje sistema se radi u našem servisu, na licu mesta, i traje prosečno 90 minuta. Servis računara Beograd vrši instaliranje operativnog sistema Windows, MAC ili Linux po želji u zavisnosti od uređaja.

Dizanje sistema se radi preko instalacionog DVD/USB. Šta obuhvata instalacija sistema ? Znači, Windows OS 11, 10, 8 ili 7, osnovni programi kao što su Google Chrome, Skype, Antivirusna zaštita - Windows Defender, Adobe PDF reader, Firefox, Photoshop, Corel, AutoCad ... itd. Cena instalacije programa koji nisu u okviru Windows-a možda je drugačija nego u cenovniku pa vas molimo da nas kontaktirate kako bi smo usaglasili iste.

Pri tome se na novi laptop, desktop računar ili tablet računar ubacuju potrebni programi koji se kasnije koriste kroz operativni sistem po potrebi. Instaliranje se obavlja sa DVD-diska, USB fleša ili preko mreže. Ako vaš laptop nema CD/DVD onda se instalacija mora obaviti preko eksternog DVD uređaja ili USB memorijske kartice. U svakom slučaju, mi smo tu da procenimo koji je način najbolji za instalaciju.

Nakon što instaliramo sistem OS (Windows 11, 10, 8, 7, Linux ili MAC), potrebno je da se uradi instaliranje osnovnih programa za rad na računaru. Instaliramo sledeće programe: WInRAR/WinZip (arhiveri), Audio/video plejer (Winamp, GOM, BS plejer, KM player, VLC media player), PDF (adobe acrobat reader), po potrebi alat za rezanje diskova (Nero Express), antivirus (Microsoft Security Essential, Avast, Avira, BitDefender, Kaspersky, Eset NOD, 360 Total security ... po želji), Microsoft Office (Word, Excel Outlook, PowerPoint ...itd), Osnovni paket programa obuhvata i instalaciju drajvera.

Ako vam je potrebno da se instalira AutoCad, Photoshop, Corel, Adobe Ilustrator ili bilo koji drugi zahtevniji program ili igrica, cena instalacije sistema je 1500 din plus 1500 din za paket dodatnih programa. Instaliranje Adobe paketa se radi po dogovoru - verzija Aadobe-a 2015, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, popust na dodatnu uslugu se uračunava u konačnu cenu.

Instaliranje operativnog sistema

  • Drajveri, kompletna instalacija kompatibilnih drajvera za video, audio, chipset
  • Audio programi: Winamp, audio grabber, audio spliter, audio obrada zvuka
  • Video programi: VLC, GOM plejer, BS plejer, KM plejer, VLC, konvertor
  • Internet: Chrome, Firefox, Opera, provera brzine interneta - test
  • Programi za slike: ACDSee, Adobe Photoshop
  • Programi za rezanje diskova: Nero, CD burner XP
  • Arhiveri: WinRAR, WInZIP, smanjivanje veličine podataka
  • Komunikatori: Skype, Viber, WhatsApp

Cena PC usluge spašavanja podataka zavisi od navedenih simptoma. Nakon pregleda, imaćete tačan uvid u stanje vašeg hard diska kao i predlog kako da se podaci izvuku sa neispravnog hard diska. Okvirno, cena softverske popravke hard diska ili bekapa podataka se kreće od 1.200 - 7000 dinara, osim ako nije slučaj težeg oštećenja. Bekap podataka obavljamo sa 100 % pouzdano. Napomena je da se ne radi mehanička popravka hard diska jer je to komplesan servis pa vas samo možemo uputiti na pravu adresu za tako nešto.

Instalacija sistema na novi laptop

Kupili ste laptop / tablet ili desktop računar bez operativnog sistema ? Želite da se ubrza računar instalacijom novog sistema. Želite brisanje/obaranje sistema i podizanje sistema Windows 11, 10, 8.1 pro i instaliranje Windows 7 ili XP ? Zanima vas upgrade/ prelazak sa Windowsa 7 na novi Win 11, 10 ili sa XP na Windows 7 ili Windows 8 ili Linux Mint ? Mi imamo rešenje za vas. Servis računara vrši instaliranje operativnog sistema po vašoj želji. Instaliranje sistema sa osnovnim programima prosečno traje oko 90-120 minuta. Instalacija sistema na novi laptop je po izboru klijenta.

Akcijska cena instalacije Windowsa = 1500 dinara. Uz instalaciju sistema dobijate kompletno sve, operativni sistem, potrebne drajvere i programe. Na novi laptop instaliramo Windows 10 pro, 8.1 pro, Windows 7 (32/64 bit), a cena se nalazi na stranici cena instalacije sistema. Sistem XP na žalost nije moguće instalirati na novim laptopovima i desktop računarima. Ali, ako baš mora i tu pravimo prilagodljivo rešenje ako je moguće.

INSTALACIJA SISTEMA - Od 1. Januara 2024, cena za instaliranje sistema:

- 2500 dinara za novi laptop / računar (u servisu). Vreme čekanja na završetak (90 minuta).

- 3500 dinara za instalaciju sistema kod vas - instaliranje sistema na licu mesta (terenski servis - radi u Beogradu, zakazivanje neophodno).

Cena instalacije MAC OS ili Windows na MAC računarima od 2500 dinara

Terenski servis računara i terenska instalacija se može obaviti samo ukoliko imamo raspoložive resurse odnosno dovoljno slobodnog vremena za izlazak na teren. Zakazivanje instalacije je obavezno. U svakom slučaju, praktikujemo da se bilo koja instalacija obavi kod nas u servisu.

Cena instalacije sistema

Cena instalacije sistema je navedena iznad. Nema dodatnih troškova, sistem se instalira u full-u, sa svim pratećim programima i drajverima tako da je vaš laptop, desktop, all-in-one, tablet ili mobilni telefon spreman za rad odmah ! Nije neophodno da laptop ili računar donosite u servis jer je potrebna aktivacija Windowsa.

Re-instalacija sistema

Podizanje sistema na računaru ili laptopu je prvi korak ka upotrebi i svakodnevnom korišćenju za najrazličitije potrebe. Ipak se vremenom sistem poremeti, nakupi se dosta otpada i fajlova koji se ne koriste a koji samo usporavaju rad laptopa i računara. Brisanje tih fajlova je moguće pomoću određenih programa koji služe za optimizaciju sistema ali ako recimo ne pomogne CCleaner, onda je vreme za reinstalaciju sistema!

Čim primetite da vaš računar radi sporo, aplikacije se otvaraju usporeno, baguje, koči u radu, izbacuje čudne poruke i jednom rečju "smara", onda nemojte čekati da postane i neupotrebljiv. Redovna re-instalacija sistema obezbeđuje i duži radni vek računaru.

Instalacija Windowsa

Definitivno je Windows operativni sistem najzastupljeniji i prema tome i najviše ima simpatizera. Preporuka je da se koristi najnoviji Windows 10 ali su mnogi u fazonu da im 7-ica završava posao još uvek. Ako je moguće, u zavisnosti od modela laptopa i računara, biće vam instalirana Windows sedmica.

Instalacija windows 7

Mnogo dobar sistem. Šteta što više nema podršku za novije matične ploče.

Instalacija Windows 8

Pokušaj da se napravi nešto poput 10-ke je u stvari 8.1 pro. Za izbegavanje je. Ili 7 ili 10, sredina se ne isplati.

Instalacija Windows 10

Izbor sistema broj 1 za nove laptopi desktop mašine. Nećete imati problema u radu osim ako ne čačkate ono što ne treba, ne ažurirate odnosno ne radite stalno "update".

Instalacija Windows 11

Trenutno najbolji operativni sistem koji ima Microsoft. Ima nešto veće hardverske zahteve pa stariji laptopovi i desktop računari ne mogu da podrže Windows 11 bez određenih podešavanja.

Izbor operativnog sistema

Za sve fanove Linuxa, preporučujemo Linux Mint kao jedan od vrlo dobrih operativnih Linux sistema sa skoro 99% podrškom za drajvere svih čipsetova. Windows 10 i Windows 8.1 preporučujemo svima koji poseduju nove i brze računare kako bi postigli vrhunske performanse i uživali u lepom i modernom izgledu novog Windowsa. Ipak, Windows 8 još uvek nije dobar izbor zbog slabe podrške za starije računare, laptopove i kompjutere koji su radili na XP / Windows 7 sistemu. Ako ste kupili računar sa instaliranom Windows 8 starter verzijom Windowsa, vrlo je verovatno da ćete tražiti pomoć servisera i reinstaliranje Windowsa. Ako ste sami pokušali da instalirate Windows 7, i niste uspeli, verovatno imate nelegalnu kopiju Windowsa "divljak" ili postoji neki hardverski problem. Ukoliko vam neko nudi instalaciju operativnog sistema ispod 1000 dinara, 100 % se radi o takozvanom "divljaku". Piratska verzija sistema će vam kroz 30 - 90 dana tražiti aktivaciju i kupovinu licence, pa ste praktično bacili novac. Razlika između originalnog sistema i kopije je u brzini i stabilnosti.

Instalacija operativnog sistema se obavlja po vašoj želji, a prateći programi koje instaliramo ne zahtevaju obnavljanje i kupovinu licence. Takođe, kada je klijentu neophodna nalepnica za laptop radi uvida od strane carine u legalni Windows, obezbeđujemo originalni disk i nalepnicu prema važećem cenovniku dobavljača softvera. Legalan Windows znači kupljeni licencirani disk sa OS Windows po želji.

Operativni sistem instaliramo na sledećim PC uređajima:

- Kućni (home) desktop računar.

- Laptop računar ( ima CD / DVD rezač / čitač).

- Notebook računar ( nema CD / DVD rezač / čitač ).

Izbor operativnog sistema se radi na osnovu hardverskih karakteristika laptopa, desktop računara, tableta, all-in-one uređaja, telefona ... itd. Koji operativni sistem treba instalirati na novi laptop ili kućni (desktop) računar ? Preporuka za instaliranje sistema se može odnositi na kvalitet OS i podršku hardvera računara.

Međutim, u praksi, instaliranje sistema zavisi od tipa i starosti računara, a naši saveti su:

- najbolje je na starijim kompjuterima instalirati Windows 7 ili Linux dok se XP retko koristi ali još uvek ima svoju primenu. Mnogo laptopovi bolje rade pod Win7 iako nemaju podršku za drajvere, jer jednostavno Win 11, 10 ili 8 prave problem.

- na novi laptop i desktop računar poželjno je imati sistem Windows 11, 10, Windows 8 ili Windows 7 x64 bit. Ukoliko imate RAM memoriju više od 4 GB ne treba da se instalira 32-bitna verzija sistema.

Pri tome, instaliramo Win 10 pro 1909 (nova verzija sa podrškom za UEFI), zatim, Win 7 SP1, zadnji update, zatim Windows XP SP3 sa svim potrebnim drajverima i programima. Imajte na umu da Starter i Home verzije Windowsa imaju izvesna ograničenja i nemaju sve opcije kao Ultimate verzija. Instalacija Ultimate Windowsa 7 ili Enterprise Windows 8 operativnog sistema takođe dolazi sa svim potrebnim novim i funkcionalnim drajverima. Sa našim drajverima, nema problema na internetu, nema usporavanja sistema, grafika i zvuk su vrhunski a wireless radi normalno. Prednost originalnog softvera je višestruka a vaš je izbor šta ćete instalirati na svom računaru.

Povezivanje računara sa TV - om preko skarta ili S-video kabla ne radimo, to možete i sami pomoću tutorijala.

Kompjutere i laptop računare popravljamo na licu mesta, ako je to moguće, ili u našim specijalizovanim radionicama za otklanjanje svih vrsta kvarova. Potrebno je samo da nam donesete računar i provera, test i instalacija sistema biće obavljeni u roku od 2 sata. Servis na terenu podrazumeva da uglavnom, nosimo komponente koje su neophodne za zamenu ili popravku. Nadogradnja računara je uvek moguća i zahteva pregled i konstatovanje faktičkog stanja konfiguracije. Možemo vam ponuditi prelazak sa DDR 1 tj., DDR 400 ili DDR2 na noviju DDR3 konfiguraciju uz minimalnu doplatu, ili možete koristiti polovne PC komponente. Instalacija Windowsa 10 , instaliranje Windows 8 ili Windowsa 7 / XP na desktop računaru i laptopu po pitanju cene usluge je ista.

Garancija na instalaciju sistema

Garancija na instalaciju sistema traje sve dok je računar odnosno laptop kod nas u servisu. Čim ga preuzmete, lično ste vi odgovorni za njegovu ispravnost. To znači da se morate složiti sa činjenicom da je sve podložno kvaru pa i softver poput Windowsa, Linuxa ili MAC OS-a, ako se nepravilno koristi. Ako niste legalno kupili Windows, ne možete tražiti nikakvu garanciju na takozvanu "trial" verziju jer na to nemate pravo. Čak i legalno kupljena licenca za Windows odnosno instaliranje legalnog Windowsa ne podrazumeva da se garantuje da će isti raditi kako treba na vašem laptopu, desktopu, serveru, tabletu ili mobilnom telefonu. Naš servis svakako izlazi u susret svakom klijentu ako dođe do problema i naš PC servis podrška je bespekorno agilna po tom pitanju.

 

Instaliranje sistema brzo i bez čekanja

Naš servis za računare sve usluge obavlja brzo kako klijenti ne bi dugo čekali zbog obaveza. Usluge koje se tiču softvera rešavamo odmah, po mogućstvu. Ukoliko niste u mogućnosti da dođete do nas, možete nam poslati uređaj na instalaciju softvera. U tom slučaju je cena usluge ista.

1
Donesite ili pošaljite vaš laptop/desktop/tablet ili mobilni telefon.
2
Nakon prijema radi se bekap podataka i instalacija sistema.
3
Slanje laptopa nazad na adresu klijenta.