Brisanje virusa

brisanje virusa

Računar su vam napali virusi ? Bez panike ! Servis računara Beograd ima rešenje za sve vrste virusa, uključujući i najgori oblik "ransomware-a". Brisanje virusa - čišćenje virusa se radi brzo, uz apsolutnu bezbednost podataka i instaliranje najbolje antivirusne zaštite !

Brzinsko otklanjanje virusa je moguće kada je virus detekovan pravovremeno. U cilju sprečavanja širenja zaraze i oštećenja pa i brisanja važnih datoteka na hard disku/memoriji, važno je hitno diskonektovati računar sa interneta i po mogućstvu ga ugasiti do donošenja u najbliži kompjuterski servis.

Kako prepoznati virus u računaru ?

Usporen rad operativnog sistema je siguran znak koji ukazuje na prisustvo virusa u računaru. Ako primetite čudna dešavanja i ako računar otkazuje poslušnost i eventualno sam izvršava neke radnje bez vaše komande, sumnja se da je virus aktvan. Ukoliko imate instaliran dobar antivirusni program, trebalo bi da sam prepozna virus i izoluje ga u karantin. Slabiji antivirusi možda mogu detektovati akcije virusa ali ne i da ga eleminišu. Svejedno, treba oprezno reagovati i bez mnogo čekanja.

Čišćenje virusa antivirusnim programom

Najbezbolnije brisanje virusa je pomoću dobrog programa za brisanje virusa. Obzirom da se na internetu mogu skinuti razni antivirusi, ipak treba biti pametan i verovati samo proverenim i dobrim softverima. To znači da se možete osloniti samo na one antiviruse koji su decenijama unazad stekli poverenje kod korisnika računara širom sveta. U prvom redu ističemo Windows Defender antivirus, Bitdefender, McAfee, Norton, eset (NOD), Malwarebytes, Avast, Avira, Kaspersky, AVG, Total 360 security, EmsiSoft ... itd.

Uglavnom, sva usporenja laptop i desktop računara dolaze ili zbog virusa ili zbog drugog, softverskog i hardverskog problema. Naš servis računara uspešno rešava sve probleme sa virusima i ostalim štetnim softverom koji se vrlo lako prikači na računar. Da vam jedina opcija ne bi bila instalacija sistema, a često puta i gubitak podataka, potrebno je da čuvate operativni sistem od virusa i ostalih programa koji ga mogu oštetiti. Ponekad je bolje i brže da se uradi kompletna instalacija sistema nego čišćenje virusa sa laptopa i računara. Sve zavisi od nivoa oštećenja operativnog sistema pod dejstvom raznih virusa. Antivirusna zaštita je obavezna i bolje je imati bilo kakvu zaštitu nego izaći na internet kao laka meta za najrazličitije napada od strane virusa, hakera ... itd. Trenutna cena čišćenja virusa sa laptopova i računara je 1200 dinara.

Čišćenje virusa sa laptopa i računara

Čišćenje laptopa od virusa traje između 60 - 120 min. Sto ljudi, sto ćudi. Baš zato, razni serviseri nude razne zaštite, Zapravo, ne nude oni već preporučuju na osnovu priče sa korisnicima, čitanja foruma, blogova i raznih drugih izvora. Resavska škola je još gora, prepisivači sede i prepisuju tuđe tekstove a kada se treba izboriti sa virusom, onda beže iz servisa pod hladan tuš. Šala na stranu, vreme je da se upoznate i sa osnovnim smernicama šta i kako uraditi kada se primeti virus u laptopu odnosno desktop računaru ?

 • Bekap važnih podataka na ispravan, izolovan sa mreže i siguran hard disk
 • Računar/laptop mora da se pretrese originalnim antivirusnim softverom u potrazi za špijunima, trojancima, malware-ima, spyware, ransomware ... itd.
 • Obavezna je instalacija dobrog antivirusa uz dodatak još jedne zaštite
 • Kada se virus izoluje i uništi, radi se generalna provera hard diska još jednom

Često je nemoguće izboriti se sa virusima ako je u poodmakloj fazi i ako su sistemski fajlovi zaraženi do te mere da je bolje rešenje "reinstalacija sistema". Popravka sistema nije moguća kada su oštećeni esencijalne datoteke koje recimo Windows koristi za svoju operativnost. Tu prvenstveno mislimo na dll (žive fajlove) ... itd. Volite da surfujete i posećujete sajtove sa osetljivim sadržajem, nije problem ali morate biti obezbeđeni na pravi način kako ne bi ste prošli kao bosi po trnju. Naš servis za računare će vam dati praktične savete kako da se čuvate od virusa, koje sajtove ne smete da otvarate, koji je najbolji antivirusni program za vaš laptop ili računar ... itd.

Samostalno brisanje virusa i antivirusna zaštita

Internet je prepun tutorijala i uputstava kako da se obriše određeni virus. Zamka koja vas vreba je uvek tu, upravo gde tražite pomoć i spas, tu vreba opasnost. Barem iskustvo sa antivirusnim reklamama nam je pokazalo da je većina korisnika trajno izgubila podatke na laptopu i računaru tako što je za brisanje bezazlenog virusa skinula sa nekog ruskog sajta prevarantski softver koji sadrži "ransomware". Najgori mogući oblik virusa koji uništava bukvalno sve što imate na hard disku!

Da ne bi ste pali u ruke hakera i bili obmanuti, mogu vam poslužiti naši PC SAVETI ali i besplatni programi. Tako da, budite krajnje sigurni da ćete jedino upotrebom proverenih softvera uspeti da se koliko toliko odbranite od virusa.

U cilju brisanja virusa, možete se osloniti na par programa:

Kada je računar već zaražen virusima, instaliranje antivirusnog programa neće učiniti ništa posebno. To se mora izvesti u "Safe mod-u" ili na poseban način poznat stručnim serviserima. Zato je, ako niste sigurni u postupak, bolje da ceo posao prepustite našim softverašima kako ne bi ste imali glavobolju.

Cena brisanja virusa

Ukoliko moramo prvo spasiti podatke (kompletan bekap svih datoteka) a zatim izvršiti brisanje virusa, naplatiće se standardna usluga "bekap podataka + čišćenje virusa", što je ujedno i najskuplja opcija.

Ako ne čuvamo podatke, onda je svakako bolja opcija da se uradi novi sistem - instalacija sistema od čiste nule i tada ste mirni po svim pitanjima.

Ako na hard disku postoji "ransomware", neće biti dovoljno samo formatiranje diska već i "low level format", odnosno fabrički reset, pa je ova usluga u rangu instalacije sistema.

U svakom slučaju, startna cena (osnovica) je 1500 dinara kao da smo radili sistem, pa sve onda ostalo.

Najbolji antivirus

Iskustvo kaže da je najbolji antivirus onaj koji nas ne smara, ne smeta nam dok surfujemo na internetu, ne opterećuje nas obaveštenjima, a uz sve to odlično štiti naš računar. E, takav antivirus košta. Ako baš volite da znate koji je antivirus u 2021 / 2022 godini bio najbolji pogledajte na stranici Komparativni pregled antivirusa. Uskoro ćemo objaviti i naš iskustveni komparativni pregled na osnovu koga ćete lakše moći da se opredelite za adekvatnu zaštitu. Koji je najbolji antivirus ? Besplatni antivirus programi koje vam možemo instalirati su: 360 Total Security, Avast, AVG, Avira, Norton i i ESET nod. Ovi antivirusi se plaćaju ali je licenca na 365u dana besplatna. Prednost plaćeog (premium) antivirusnog program je što je mnogo puta bezbedniji i bolji od besplatnog. Razni zaštitni moduli se nalaze u plaćenoj verziji, nema reklama, nema preterane brige za bezbednost ... itd. Na kupljeni antivirus kod dobavljača, dodaje se 10% od cene za instalaciju programa. Čišćenje virusa iz računara je proces koji mora da se uradi stručno i permanentno. To znači da zbog tenedencije reinficiranja virusa i ponovne zaraze, racunar mora da se potpuno očisti. Za ciscenje virusa iz racunara koristimo profesionalan i legalan softver.

Brisanje virusa i antivirusna zaštita obuhvataju sledeće aktivnosti:

 • Bekapovanje podataka sa hard diska
 • Ukoliko su podaci već oštećeni, radi se spašavanja podatak iz moguće kopije na disku
 • Lociranje i brisanje virusa pomoću adekvatnog antivirusnog softvera
 • Brisanje starog antivirusnog programa i instaliranje novog AV uz ažuriranje baze virusnih definicija
 • Obično je jedan antivirus nedovoljan za brisanje svih vrsta virusa i malware
 • Brišu se keširane datoteke iz Web pretraživača (cache) kao i zapamćeni toolbars-ovi
 • Deaktiviramo nepotrebne procese. Zaustavljamo aktiviranje virusa sa podizanjem sistema isključivanjem aktivnih procesa i servisa koji su sumnjivi i koji putem internet konekcije reinficiraju računar.
 • Sledi Boot Scan, odnosno, ono što je recimo Avast imao oduvek nakon instalacije, da pre podizanja sistema, skenira hard disk i briše viruse i sumnjive fajlove.
 • Nakon završenog brisanja virusa, radi se konačno instaliranje antivirusa, antimalware / antispyware i autorun zaštita.

Da li postoji sigurna zaštita računara od virusa ? Kao prvo, ako imate virus na svom laptop ili desktop računaru, očigledno je da, ili nemate antivirus, ili je taj koji imate ne vidi virus. Potrebno je i neizostavno čišćenje laptopa od virusa i instalacija dovoljno dobre zaštite.

Kako prepoznati virus u računaru ?

 

Ako nemate antivirus, prvi znak da vam je računar zaražen je sporo podizanje i gašenje sistema. Zaražen računar sporo radi, sporo se gasi ili kad se upali, treba mu više vremena da podigne sistem. Takođe, ako primetite u desnom donjem uglu kod sata da iskaču obaveštenja tipa: Scan your PC, Your PC infected ... itd, to je znak da ste pokupili virus sa interneta ili nekog "USB flash diska".

I pored antivirusne zaštite vrlo lako se može inficirati računar, naročito ako se vrši skidanje programa i igrica sa torrenta.

Da li su podaci ugroženi ?

Da, podaci se vrlo lako izgube ne samo zbog virusa nego i zbog oštećenja hard diska o čemu smo pisali već na stranici "spašavanje podataka". Postoji mnogo štetnih softvera, a neki od njih su: virusi, trojanci, spyware-i, malware-i, keyloger-i, rootkit-ovi i vrlo opasni Crypto virusi ... itd. Mnogo štetni programi se instaliraju neprimetno i na njihovu instalaciju bez odgovarajuće zaštite ne možemo da utičemo. Kad se to dogodi, obično je kasno i potrebna je detaljna provera kompjutera.

U svakom slučaju, da ne bi ste doveli svoje bitne podatke u nezgodnu situaciju, za svaki slučaj ih kopirajte na eksterni hard disk kao rezervnu kopiju.

Kako da se zaštitim od virusa ?

Pored toga što ne postoji najbolji antivirusni program koji će vas odbraniti od napada hakera i svih nepoželjnih softvera koji se implementiraju izvan naše volje i detektora zaštite, ne postoji gori neprijatelj od nas samih. Zapravo, moramo vam reći da u 80% slučajeva najveći krivac zbog ulaska virusa u sistem računara jeste sam korisnik.

Bekap podataka je obavezan

Iako niko ne voli da posebno vreme gubi na duplo kopiranje fajlova jer sve to zahteva prostora i veći kapacitet had diskova, ipak moramo naglasiti kako je siguran bekap podataka obavezan ako želite da bitne dokumente i vredne uspomene, slike, muziku, video snimke sačuvate za buduće generacije. Tu ne postoji alternativa i zato se s pravom kaže da je majka svega "bekap varijanta". Pravovremeni bekap spašava vaš budžet i to je investicija koja se itekako isplati. Za dobar bekap podataka zgodna je upotreba mini servera sa dovoljno prostora na diskovima povezanim u RAID modu.

Ukoliko vam je potreban mini server možete nas angažovati da ga pokrenemo za vas. Uz server dobijate i aplikaciju za mobilni telefon i laptop kako bi sve što želite da sačuvate brzo i bezbedno mogli da obavite u par klikova.

Na razne načine je moguće zapatiti viruse pa ćemo obuhvatiti samo najčešće slučajeve kao smernice šta smete a šta ne smete raditi.

 • Da bi ste izbegli zarazu sa USB flash kartica, potrebno je da imate takozvani " USB Autorun protector". U ovu svrhu služi USB Disk Security.
 • Najčešće se na Fejsbuku zapati Trojanski konj, klikom na neki Video snimak koji zahteva instalaciju dodatnog programa za pregled. Izbegavajte direktno otvaranje linkova sa Fejzbuka u istom pretraživaču.
 • Posetom porno sajtova mogu neprimetno da se instaliraju na računaru štetni Malware i Keyloger programi. Zato ako tražite bezbedne sajtove idite recimo na beeg ili youjizz.
 • Upotreba starijeg Internet Explorera kao podrazumevanog pretraživača može da zarazi kompjuter. IE je inače slabo otporan na razne napade sa interneta.
 • Posećivanjem sajtova koji nude "Crack, Kaygen, Patch" se pokupi Trojanski konj, Malware, Spyware ili virus. Zato je vrlo opasno skidati i još gore, instalirati bilo kakav "krek". Krekovani programi imaju uglavnom viruse u sebi.

VIRUS NA MOBILNOM TELEFONU

Vrlo često se u poslednje vreme susrećemo sa virusima koji napadaju Android OS na telefonima i nešto ređe IOS. Svejedno, nezgodno je kada do toga dođe jer je vaša privatnost ugrožena i potrebno je pažljivo pristupiti problemu. Pre svega uraditi bekap kontakata i svih bitnih datoteka na telefonu. Mnogima je bitno da imaju sačuvane i razgovore, poruke, SMS, Viber, WhatsApp ... itd. Ukoliko dođete u situaciju da vam je virus zaključao telefon i više ga nije moguće koristiti, nipošto nemojte plaćati klikom na "plati" da vam otključam telefon. Jednostavno, ugasite telefon i donesite u servis.

Takođe, naš servis računara vrši i vađenje - spašavanje podataka sa mobilnog telefona, kada je telefon ispravan ili neispravan. Vaše fotografije i podatke možemo prebaciti na usb fleš, CD/DVD ili po želji

Ukoliko vam je potrebno spašavanje podataka, pozovite nas ili pošaljite email.

 

Procedura spašavanja podataka

Naš servis računara ima proceduru po kojoj se spašavaju podaci, uz upotrebu savremenih softverskih i hardverskih rešenja.

1
Donesite ili pošaljite vaš HDD/SSD disk.
2
Nakon provere javljamo vam ishod i cenu
3
Preuzimate HDD/SSD ili vam šaljemo podatke na adresu..