Zamena napajanja na računaru

zamena napajanja

Napajanje kod desktop računara spada u osnovne hardverske komponente jer ako je napajanje neispravno, onda se računar neće upaliti ili će raditi sa problemima kao što je često restartovanje ili gašenje računara. Napajanja se razlikuju po kvalitetu, jačini i izgledu. Uglavnom se u standardna ATX kućišta ugrađuju ATX napajanja od 500W, 600W,750W, 1KW. Marka nije presudna ali trebalo bi birati napajanja poznatijih proizvođača kao što su LC Power, Chieftec, Thermaltake, Coller Master ... itd. Na tržištu postoje i brendirana napajanja pod raznim nazivima Gembird, Codegen, Intex, IG Max, NJOY...itd.

Treba izbegavati ugradnju polovnih napajanja nepoznatih proizvođača ili ako niste sigurni da li je napajanje 100% ispravno. Naš servis računara vam može pomoći oko zamene napajanja, odnosno zamenu vršimo brzo uz garanciju na uslugu i samo napajanje.

Kada se menja napajanje?

  • Kada računar neće da se uključi pritiskom na power dugme
  • Računar radi ali sporo a sve ukazuje na to da mu treba kvalitetnija struja
  • Kompjuter se restartuje sam od sebe
  • Kompjuter se gasi posle određenog vremena
  • Elektrodistribucija je vršia radove na električnoj mreži i od tada se računar ne pali
  • Grom je udario u blizini i sada se komp ne uključuje
  • Potrebno je jače napajanje zbog bolje grafičke kartice
  • Staro napajanje ima problem sa kulerom ali i sa elektronikom

U principu, nema pravila po kome bi se precizno moglo utvrditi razlog kvara na napajanju ali smo gore naveli najčešće situacije. Svejedno, bez napajanja nema ni rada računara. Što je kvalitetniji napon na izlazu napajanja 3.3 V, 5V i 12V to će i procesor raditi bolje, matična ploča će biti stabilnija u radu, sve komponente u računaru će se ponašati mnogo bolje. Zato je vrlo važno da se precizno odredi koje bi napajanje bilo kompatibilno sa vašim računarom na osnovu konfiguracije i vaših potreba.

Zašto se kvari napajanje?

Struja koju koristi računar dolazi iz konvertora napona sa 220V na 12V/5V/3.3V. Upravo je napajanje jedna vrsta adaptera koja naizmeničnu struju pretvara u jednosmernu. Adapteri-napajanja su kao takvi podložni kvarovima jer peglanje napona je zahtevan proces. Elektronika koju poseduje napajanje ima cilj da preko raznih svojih komponenti, transformatora i tranzistora, kondenzatora i ostalih delova konvertuje parametre naizmenične struje u adekvatnu jednosmernu struju koja se koristi za rad računara.

Prvi simptomi koji mogu ukazivati na problem sa napajanje su stalno restartovanje računara, kompjuter se gasi sam od sebe, kuler na napajanju je bučan, oseća se veća toplota od normalne na napajanju, sistem se diže dugo, oseća se miris goretine ... itd.

Preporuka je da se napajanje zameni posle par godina upotrebe ili u momentu kada se pojave prvi ozbiljniji problemi sa računarom.

Popravka ili zamena napajanja?

Popravka napajanja se radi samo u slučaju da je isplativo jer se za neka jeftina napajanja ne isplati uopšte zamena delova. Dakle, ako imate Chieftec, Thermaltake ili neko modularno napajanje onda se popravka radi uspešno. Jeftina napajanja se jednostavno menjaju novim ili polovnim ne-popravljanim napajanjima.

Polovno ili novo napajanje?

Novo napajanje ima garanciju od 2 godine a polovno napajanje samo radnu garanciju od 15 dana. Naravno, ne mora da znači da je polovno napajanje loše jer se svakako testira u servisu i proveravaju se izlazni naponi kao i snaga napajanja. Ako vam je skupo da platite zamenu napajanja recimo 4500-6000 dinara onda može i polovno koje će koštati od 2500 din na gore.

Cena zamene napajanja

Cena se konfigurše na osnovu potrebe računara i vašeg budžeta. Okvirne cene za zamenu napajanja niže klase se kreću oko 3500 dinara. Srednja klasa napajanja košta 5-6000 a visoka klasa prelazi stotinak eura. Nema potrebe bacati pare na napajanje ako je konfiguracija stara i ne zahteva neko jače napajanje više eklase.

To svakako možemo proveriti na licu mesta kada nam donesete računar u servis.

 

Procedura zamene napajanja

Naš servis računara ima proceduru po kojoj se radi zamena napajanja na desktop računarima. Ni u kom slučaju se zamena ne radi na licu mesta već se uređaj redovno prima u servis i čeka na red za zamenu obzirom da se mora rasklapati.

1

Donesite ili pošaljite vaš računar za zamenu napajanja

2
Nakon provere javljamo vam ishod i cenu za zamenu napajanja
3
Preuzimate računar ili vam šaljemo na adresu