Čišćenje kompjutera

ciscenje kompjutera

Servis računara između ostalog radi i kompletno čišćenje kompjutera, laptopova, tableta i mobilnih telefona kao i video kamera, dronova i svih ostalih aparata koji imaju potrebu za periodičnim čišćenjem od prašine.

Prašina je veliki neprijatelj elektronike i svih rotirajućih delova koji vremenom na svojim površinama nakupe i masnoću, garež, razne nečistoće i zbog toga prestanu da rade. Upravo smo rekli da se kuler odnosno ventilator nalazi na procesoru ali i u napajanju pa i na grafičkoj karti. Takođe, kvalitetni desktop računari obavezno imaju i dodatne kulere na kućištu kako bi višak vrelog vazduha izvukli napolje.

REDOVNO ČIŠĆENJE RAČUNARA

Preporuka je da se čišćenje obavlja periodično i po potrebi. Neki optimalan rok za kompletno čišćenje je na oko godinu do dve dana.

AKCIJA - ČIŠĆENJE KOMPJUTERA OD PRAŠINE - CENA 1500-2500 DINARA

Čišćenje kompjutera podrazumeva sledeće:

 • Usisavanje prašine iz kućišta računara
 • Čišćenje prašine sa svih rotirajućih komponenti - ventilator za CPU, na kućištu
 • Čišćenje napajanja koje je kao usisivač i najviše nakuplja prašinu
 • Uklanjanje stare paste sa procesora i čipa na grafičkoj karti
 • Stavljanje nove termalne paste i termalnih gumica na sve čipove preko kojih ide pasta
 • Provera računara pomoću odgovarajućeg softvera - da li su temperature na čipovima normalne, da li nema pregrevanja ... itd.

Sve u svemu nije uopšte komplikovano očistiti desktop računar ali je katastrofa kada se to radi pomoću kompresora. Opasnost vreba upravo tu gde ljudi misle da su uradili pravu stvar. Upale kompresor i pod jakim pritiskom izduvaju kompjuter. Izađe tu dosta prašine iz kućišta ali se dešava da se počupaju i sitni delovi elektronike sa matične ploče pa je posle takvog laičkohg čišćenja potreban servis matične ploče.

Šta se postiže čišćenjem kompjutera?

 

Za razliku od laptopa, desktop računari imaju dovoljno prostora unutar kućišta da mešaju vazduh, uvlače okolni hladni a izbacuju iz kućišta topao. Ventilator na procesoru duva direktno u hladnjak i tako raspršuje vreo vazduh okolo, a zatim ga uvlači napajanje i izbacuje vani. Takođe ako na kućištu ima i ventilatora koji se dodatno postavljauj nazad radi bržeg izvlačenja vrelog vazduha onda je to prava stvar..

Provera temperature računara

Za proveru radne temperature možete koristiti proveren i dobar program pod nazivom Speccy, ali još bolji je Speedfan. Preuzmite ga klikom na Speedfan download, instalirajte i konstatujte temperature: Temp 1 - (unutrašnjost kućišta), Core - Procesor (CPU), grafički čip - (GPU), hadr disk ( HDD) ... itd. Oznake Fan 1, Fan 2 ... itd, su inače brzine kojom se okreću ventilatori (kuleri).

Takođe, nešto jednostavniji program za nadgledanje i kontrolu temperature procesora je i Core Temp.

Nešto više o Speedfan-u i ostalim programima pogledajte i na našoj stranici Programi za PC download.

Preventiva umesto popravke računara

Kao preventiva od pregrevanja i pregorevanja komponenti u računaru, savetuje se pravilna upotreba i redovan servis. Međutim, korisnici često ne znaju šta podrazumeva pravilno korišćenje računara, pa smo se potrudili da vam približimo u par crta šta se najbolje pokazalo u praksi.

 • Desktop računar koristite onako kako vam je proizvođač u uputstvu za upotrebu i predočio.
 • Nikako se ne sme kompjuter koristiti pored grejnih tela niti direktno ispod klima uređaja, blizu lampi, sijalica ... itd.
 • Ako primetite da nešto smrducka iza računara u predelu napajanja, isključite računar i donesite u servis.
 • Povremeno prebrisavanje tastature vlažnom maramicom se savetuje ali se potrudite da to bude više suva nego vlažna maramica. Upotreba alkohola, asepsola i kućne hemije za brisanje tastature i ekrana je strogo zabranjeno.
 • Produvavanje računara na kompresoru se nikako ne preporučuje. Pametnije je kupiti tečni vazduh, odnosno sprej koji se koristi za čišćenje prašine iz mesta koja su teško dostupna. Sa tim treba biti oprezan i koristiti sprej samo dok je računar ugašen!

KORISNI SAVETI ZA KORISNIKA RAČUNARA

I pred toga što možda povremeno koristite desktop računar, mada im je u poslednje vreme upotreba opet skočila u odnosu na laptopove, računaru treba održavanje. Naročito su češćem i intenzivnijem zaprljanju i trošenju izloženi računari koji se koriste za igranje igrica "Gaming". Sve komponente se u takvom računaru brže troše i zbog opterećenja brže i stradaju. Grafička karta mora biti uvek čista sa svežim termalnim pastama, što važi i za procesor. Napajanje mora biti perfektno i čisto jer da bi pružilo adekvatnu snagu za igranje igara, ne sme da pregreva. Zato je savet da bar jednom do dva puta godišnje očistite vaš računar kompletno. Novija generacija računara poseduje i vodeno hlađenje pa je obaveza da se kontrola ispravnosti izvrši jednom godišnje kako ne bi došlo do skupih kvarova zbog curenja vode.

 

Procedura čišćenja kompjutera

Naš servis računara ima tačno definisanu proceduru za čišćenje.

1
Preliminarno čišćenje i dezinfekcija protiv COVID-19.
2
Zamena termalnih pasti, servis kulera/ventilatora, usisavanje prašine
3
Završna dezinfekcija i eventualna zamena filtera ako postoje.