Čišćenje laptopa od prašine

ciscenje laptopa

Čišćenje laptopa od prašine se radi jednom godišnje kako bi se omogućio duži radni vek i stabilan rad ovom uređaju. Uvek kada se čisti laptop obavezno se radi i zamena termalne paste.

Važna napomena za neodgovorne vlasnike laptopova: Naime, laptop koji se kasno donese na čišćenje uglavnom ima već problem sa pregrevanjem. To se odnosi na laptopove koji od momenta kupovine pa u narednih par godina nikada nisu čišćeni u servisu. Još gore je ako se uradi expres servis, brzinsko i jeftino čišćenje - produvavanje laptopa vazduhom. U tom slučaju laptop servis ne snosi nikakvu odgovornost zbog toga što opet dolazi do problema (pregrevanje čipova, grafičke karte, procesora ... itd). Održavanje laptopa je obavezno čak i ako ga ne koristite neko vreme!

Čišćenje laptopa - kada ?

Čist laptop je uvek spreman za rad i na povišenim letnjim temperaturama, čak i bez dodatnog postolja sa kulerom. Ali, posle nekog vremena, prašina, masnoća, pepeo i ostala prljavština se nakupe i uspore laptop. U tom slučaju, prvi simptomi su sporo podizanje sistema na laptopu, laptop sporo radi, teško podiže sistema, baguje, jako je topla ili čak vrela tastatura, često se dešava iznenadno gašenje i stalni restart. Ako se uporno uključuje laptop može doći do pregorevanja procesora ili grafičkog čipa. Kada primetite da se laptop greje iznad nekih uobičajenih temperatura, obavezno ga donesite u naš servis laptop računara kako bi smo ga po hitnom postupku očistili i produžili mu radni vek.

Ako vam se bilo šta od ovoga dešava, proverite najpre da li je sve u redu sa baterijom laptopa. Probajte da uključite laptop samo sa adapterom. Mekanom četkicom prebrišite otvore ili usisivačem slobodno pređite preko svih otvora za hlađenje na laptopu. Često se dogodi formiranje takozvanog "tepiha" na rešetki za hlađenje, usled čega se sav topli vazduh vraća nazad i dodatno greje sve komponente laptopa. Ako je okom vidljiv, pokušajte čačkalicom da lagano rastresete tepih i prašinu, a zatim usisivačem pređite preko rešetke. Budite veoma pažljivi kako ne bi ste izazvali neko oštećenje.

Ako se problem i dalje ponavlja, vreme je za kompletno čišćenje laptopa.

Došlo je leto i temperatura raste iz dana u dan. Vrela tastatura i znojenje dlanova uz laptop su samo neki simptomi koji nas navode na čišćenje laptopa od prašine ili kupovinu stalka za hlađenje. Ako je vaš laptop prljav, nije čišćen od kako je kupljen, stalak za hlađenje neće pomoći. Kompletno čišćenje vam jedino može rashladiti laptop !

ČIŠĆENJE LAPTOPA OD PRAŠINE I ZAMENA TERMALNE PASTE - CENA 1500-2500 DINARA

Šta obihvata ćišćenje laptopa ?

 • Vizuelni pregled laptopa. Spoljašnji izgled često ume da ukaže na problem unutar uređaja.
 • Neki laptopovi imaju prost pristup kuleru i hladnjaku, ali kod pojedinih je potrebno rasklopiti čitav laptop da bi se detaljno očistio.
 • Najpre usisavanje a ne izduvavanje prašine iz rashladnog sistema. Kompresor se nikako ne preporučuje za čišćenje lp.
 • Demontaža rashladne grane i skidanje stare paste i termalnih gumica
 • Rasklapanje ventilatora i podmazivanje osovinice ili zamena propelera ako je neophodno
 • Zamena ventilatora ako se stari ventilator ne može srediti-popraviti a da se kvar ne vrati posle određenog vremena
 • Nanošenje nove paste na svim mestima koja su predviđena za pastu: procesor, grafička karta, čipset ... itd.
 • Vraćanje na svoje mesto svih delova rashladnog sistema nakon čišćenja laptopa.
 • Testiranje laptopa, brisanje ekrana i tastature elektrostatičkim sredstvima i uklanjanje tvrdokorinih mrlja i nečistoća.

Ako niste vešti u rasklapanju laptopa, savetujemo vam da ne pokušavate sami da ga otvarate. Prvo, možete da oštetite njegove inače osetljive komponente. Drugo, može se desiti da napravite još veći problem ako zaboravite da vratite neki deo na svoje mesto. Razni tutorijali sa Youtube-a su korisni za rasklapanje i čišćenje laptopa, ali samo ako znate šta radite.

Ciscenje laptopova obavljamo i na terenu i u servisu, po najpovoljnijoj ceni. Zbog Covid-19 trenutno terenski laptop servis nije bezbedan i savet je da ako je vreme za mali servis laptop donesete ili ga pošaljete na čišćenje. U zavisnosti od modela laptopa zavisi i pristup čišćenju.

Redovna cena usluge čišćenja laptopova i nanošenja nove termičke paste je od 1.500 - 2.500 dinara. Zato iskoristite povoljnost letnje akcije.

Šta se postiže čišćenjem laptopa?

 

Laptop ima svoje hlađenje koje je sasvim dovoljno ako se laptop čuva od kontakta sa prašinom, pepelom, vlagom ... itd. Međutim, i najupornija briga o laptopu često biva nedovoljna pa se dolazi u situaciju da laptop bude prljav. To znači da je neophodno čišćenje, naročito pred leto, pred odmore, kada dnevna temperatura prelazi i 40 stepeni celzijusa. Kompletno čišćenje ubrzava rad laptopova, produžava radni vek laptopa i smanjuje rizik od kvara.

Provera temperature laptopa

Za proveru radne temperature možete koristiti proveren i dobar program pod nazivom Speedfan. Preuzmite ga klikom na Speedfan download, instalirajte i konstatujte temperature: Temp 1 - (unutrašnjost kućišta), Core - Procesor (CPU), grafički čip - (GPU), hadr disk ( HDD) ... itd. Oznake Fan 1, Fan 2 ... itd, su inače brzine kojom se okreću ventilatori (kuleri).

Takođe, nešto jednostavniji program za nadgledanje i kontrolu temperature procesora je i Core Temp.

Nešto više o Speedfan-u i ostalim programima pogledajte i na našoj stranici Programi za laptop download.

Zaštita od pregrevanja laptopa

Kao preventiva od crkavanja komponenti u laptopu i kao zaštita laptopa od pregrevanja, savetuje se pravilna upotreba i redovan servis. Međutim, korisnici često ne znaju šta podrazumeva pravilno korišćenje prenosnog računara/laptopa, pa smo se potrudili da vam približimo u par crta šta se najbolje pokazalo u praksi.

 • Laptop koristite onako kako vam je proizvođač u uputstvu za upotrebu i predočio.
 • Nikako se ne sme laptop koristiti pored grejnih tela niti direktno ispod klima uređaja, blizu lampi, sijalica ... itd.
 • Laptop se nakon korišćenja a zbog dužeg odlaganja mora spakovati tako da baterija bude napunjena i izvađena iz laptopa (ako je moguće).
 • Povremeno prebrisavanje tastature vlažnom maramicom se savetuje ali se potrudite da to bude više suva nego vlažna maramica. Upotreba alkohola, asepsola i kućne hemije za brisanje tastature i ekrana je strogo zabranjeno.
 • Produvavanje laptopa na kompresoru se nikako ne preporučuje. Pametnije je kupiti tečni vazduh, odnosno sprej za laptop koji se koristi za čišćenje prašine iz mesta koja su teško dostupna.

KORISNI SAVETI ZA KORISNIKA LAPTOPA

Iako ćete sigurno proći kroz par servisa sa svojim laptopom i svako će vam ispričati svoju priču, mi vam dajemo samo praktične savete na osnovu bogatog iskustva stečenog u svakodnevnom bavljenju servisiranjem laptopova, kompjutera, mobilnih telefona ... itd. Ne nasedajte na priču da vam je laptop očišćen i da mu je time produžena garancija jer kod nas dolaze laptopovi koji su izduvani kompresorom a ventilator u užasnom stanju. Još gore je što to rade pojedini ovlašćeni servisi koji brzinski rešavaju problem sa pregrevanjem laptopa. Termalna pasta se mora menjati na godinu do dve dana. Pasta mora biti kvalitetna. Termalne podloške-padovi takođe moraju biti adekvatni za svaki čip ponaosob.

Postoje razni eksperti za laptopove, ali ne može se verovati svemu što se piše jer je praksa nešto što je najbitnije za dobrog servisera. Naš laptop servis održavaju stručni laptop majstori koji svoje iskustvo svakodnevno obogaćuju novim popravkama. Stoga, pametnije je da nas posetite i donesete vaš laptop na čišćenje koje ne traje duže od 2 radna sata i uglavnom se završi u istom danu.

 

Procedura čišćenja laptopa

Naš servis računara ima tačno definisanu proceduru za čišćenje laptopova svih brendova.

1
Preliminarno čišćenje i dezinfekcija protiv COVID-19.
2
Zamena termalnih pasti, servis kulera/ventilatora, usisavanje prašine
3
Završna dezinfekcija laptopa i kompletno čišćenje tastature i ekrana antistatik sredstvima.