Korisni PC Saveti

 

"PC Doctor - PC doktor " je doktor specijalista, koji je posle višegodišnjeg školovanja odlučio i naučio da sam popravi svoj računar". S druge strane, PC klinika je klinika koja vrši dijagnozu kvara i servisira računare na način koji propisuje proizvođač. Ipak, računar nije pacijent, već radna mašina koja se kvari u bilo koje vreme, nenajavljeno. Da ne shvatite pogrešno - ali ako i posle 10 godina vaš računar radi perfektno, znajte da ste kupili odličan uređaj, da ste ga održavali pravilno i da će mu uskoro ipak doći kraj. Da ne bi došlo do kvara, možemo pravilnom upotrebom i preventivom sprečiti kvar. Kako ?

Puna funkcionalnost računara je obavezna ako se bavite ozbiljnim poslovima. Takođe, i manje zahtevni korisnici se često susreću sa problemima kao što su: sporo podizanje sistema, sporo gašenje windowsa, pucanja programa, restartovanje kompjutera iz čista mira... itd. Bilo kako, uvek je bolje sprečiti nego lečiti. Kako sprečiti neki problem s kompjuterom ? Jednostavno, testiranjem, proverom sistema, hardvera i softvera, redovnim bekapom, čuvanjem podataka na drugoj particiji (lokalnom disku), DVD, eksternom HDD-u i slično. Onda kada dođe do problema koji ume da izazove čak i gubitak svih podataka, lakše ćete se snaći, a vreme za reagovanje više nije u prvom planu. Dakle, preventiva ili održavanje računara je obavezno !

Prosuta tečnost na laptopu, bilo da je voda, pivo, vino, kafa, sok i slično uglavnom dovodi do kvara tastature a zatim ako se ne reaguje brzo, dolazi do kvara na matičnoj ploči. Tečnost i struja nikako ne idu zajedno jer stvaraju "kratak spoj" koji pregoreva elektronske komponente na štampi. Ako ste prosuli tečnost preko tastature laptopa, brzo laptop okrenite naopačke, isključite iz njega strujni adapter i izvucite bateriju. Onda hitno donesite u servis kako bi se uradilo čišćenje laptopa u ultrazvučnoj kadici a zatim proverila ispravnost laptopa. Važno je da ne paničite već sve uradite postupno!

Vrlo često se desi da se kućište laptopa ošteti i da se plastični delovi odvajati, vide se šarke ispod, žice vire, ekran se odvaja od tastature takoreći. U tom slučaju se radi popravka kućišta laptopa, odnosno reparacija i zamena delova, zamena šarke, zamena nosača i po potrebi dodatno ojačanje laptopa. Nikako nemojte nositi laptop u bilo koji servis koji će super lepkom ili jeftinim dvokomponentnim lepkovima pokušati da vam zakrpi kućište. Posle lošeg lepljenja, platićete duplo skuplje za kvalitetno sređivanje plastike, šarki i elektronike jer su lepkovi agresivni i oštećuju laptop.

Problem kada se laptop ne pali na bateriji a kada se prikopča na punjač onda radi, ukazuje na problem sa baterijom. Međutim, bez dijagnostike je teško utvrditi šta je tačno problem. Najpre se laptop testira kako radi samo na punjaču, onda se testira ispravnost baterije i DC konektora. Baterija za laptop ima svoj radni vek i mora se zameniti posle određenog vremena odnosno kada počne da opada njen kapacitet. To se najpre primeti tako što baterija sve slabije i slabije traje - kratko drži struju kada je napunjena, bios laptopa je detektuje kao neispravnu ili se jednostavno ne puni.

Najčešći uzrok je napajanje koje strada jer je non-stop u radu. Napajanje za desktop računar treba da je odgovoarajuće snage, što znači da bude minimum 500 W i jače. Ako se pokvari, jeftino napajanje se ne popravlja. Kvalitetno napajanje se isplati popravljati. Svakako računar morate donesti u naš servis računara kako bi se obavila zamena ili popravka napajanja.

Windows 10, 8, 7, XP operativni sistemi rade perfektno sve dok nešto ne krene kako ne treba. Bolje rečeno, kvar na softveru je uglavnom izazvan softverski, od strane virusa ili neadekvatnim radom na računaru. Preventiva je da se Windows povremeno proveri od strane nezavisnog i proverenog AV programa, kao i softvera koji traži i briše viruse, malware, ransomware, trojance ... itd. Vi kao korisnik jedino možete da probate sa opcijom "repair" ako vam je dostupna. Osim toga, često se Windows sruši zbog oštećenja na hard disku pa je potrebna zamena hard diska i ugradnja SSD-a. Nakon što se zameni hard disk, radi se instaliranje sistema Windows 10 recimo, i instaliranje programa po želji. Naš servis radi kompletno sve po vrlo povoljnoj ceni.