Otključavanje biosa

otkljucavanje biosa

BIOS je odgovoran za inicijalizaciju i testiranje hardverskih komponenti u računaru. Ako je bios zaključan, onda je potrebno otključavanje biosa. Softver koji se nalazi u Flash ROM čipu može biti zastareo pa je neophodno da se uradi "update biosa". Ako je postavljena administratorska šifra na bios-u onda je onemogućeno manipulisanje, štelovanje ili ažuriranje biosa. Upravo u situaciji kada je na računaru zaključan bios onda se mora isti otključati jer često nije moguće uraditi pre-instaliranje operativnog sistema zbog bitnih podešavanja boot opcija u bios-u.

Koje probleme može napraviti loš bios ?

  • Datum i vreme na računaru neće biti ispravno ni posle izmene
  • Računar se ne pokreće pritiskon na dugme za paljenje
  • Boot meni ne pamti podešavanja i stalno traži da se unese startni hdd/usb flash
  • Nije moguće dodati više RAM memorije ili ne vidi memoriju koja je identična sa postojećom
  • Računar PC/laptop se ponaša čudno, restartuje se sam od sebe, gasi se bilo kada
  • Nije moguća instalacija sistema Windows jer bios ne dozvoljava u podešavanjima izbor medija za instalaciju
  • Urađen je update biosa i sada je računar mrtav - ne pokreće se a bekap biosa nije napravljen
  • Nije moguće ubaciti novi procesor CPU jer traži noviji bios

Sve u svemu, bilo koji problem da se dešava, neophodno je da se bios postavi kako treba. Ili se radi reprogramiranje bios-a ili flešovanje, a ako je fizički čip oštećen onda se radi i zamena bios čipa.

Update biosa

 

Veoma važno je znati da se update biosa radi pažljivo, uz obezbeđeno kontinuirano napajanje sve vreme dok se radi update. Bilo kakav prekid pri update-u dovodi do problema i onda se mora čip brisati i puniti novim softverom. Ako ste samostalno pokušali da radite apdejt i desio se problem, verovatno će vam biti potrebna usluga našeg servisa računara kako bi smo vam vratili u život matičnu ploču. Preporuka je da se za određenu matičnu ploču ima uvek najnoviji bios.

Otključavanje biosa

Dešava se da mladi i znatiželjni serviseri (oni bezobrazni) postave šifru na bios-u kako bi klijentu onemogućili da može samostalno podešavati opcije u biosu. Takođe, na taj način oni usporavaju proces kada se treba uraditi instalacija sistema jer najpre moramo otključati bios pa tek onda raditi sve ostalo a to košta. Savet je da se ne postavlja nikava šifra na biosu.

Popravka biosa

Uglavnom se na popravku odnosi softversko peglanje ali ako je sam čip oštećen onda se mora zameniti. Naš servis računara ima većinu bios čipova za skoro sve modele matičnih ploča desktop računara, laptopova, tableta ... itd.

CENA OTKLJUČAVANJA BIOSA ZAVISI OD MATIČNE PLOČE

Da, kako bi smo pojednostavili proceduru i približili korisnicima problematiku sa bios-om, najjednostavnije je reći da svaki model matične pločea ima svoj bios čip koji nije moguće zameniti nekim drugim sa druge slične mbr. Neke matične ploče imaju "dual bios" što znači dva čipa pa je samo otključavanje biosa daleko komplikovanije i skuplje nego kada je u pitanju jedan "solo" bios.

Laptop majstori će vam ponuditi možda neku opciju za softersko odključavanje biosa, ali to u 99% ne radi posao.

Ukoliko vam je potrebno otključavanje biosa, pozovite nas ili pošaljite email.

 

Procedura otključavanja biosa

Naš servis računara ima proceduru po kojoj se bios otključava, reprogramira ili menja.

1
Donesite ili pošaljite vašu matičnu ploču, laptop ili tablet.
2
Nakon provere javljamo vam ishod i cenu za otključavanje ili zamenu
3
Preuzimate ploču/laptop ili vam šaljemo na adresu