Zamena procesora

zamena procesora

Procesor (CPU) kod desktop računara spada u osnovne hardverske komponente bez koga je računar neupotrebljiv. Mozak cele operacije jeste zapravo CPU i on svojim performansama kontroliše celokupan rad svih komponenti u računaru. Iako je proizveden tek 1971 godine, što bi se moglo reći relativno skoro, procesor je svoju punu primenu doživeo tek kada je iskorišćen za prve prave računare koji su bili kada da rade više operacija odjednom. Danas imamo veliki broj procesora raznih namena. Procesori za novije generacije za računare i laptopove se razlikuju po broju jezgara, radnom taktu, keš memoriji (cache), podnožju (socket) ... itd. Najpoznatiji brendovi koji opslužuju procesorima su AMD i Intel.

Zamena procesora se radi kada stari procesor nije više u mogućnosti da svojom brzinom odgovori ali i u slučaju kad je CPU jednostavno pokvaren. U svakom slučaju, od brzine procesora direktno zavisi i brzina celokupnog računara a što se najbolje vidi kroz otvaranje aplikacija, renderovanje ... itd. Naš servis desktop računara profesionalno radi zamenu procesora na svim vrstama desktop/all in one/servera i ostalih pc uređaja.

Šta se postiže zamenom procesora (CPU) ?

  • Veća brzina rada računara
  • Stabilniji rad pod opterećenjem
  • Mogućnost pokretanja zahtevnih programa
  • Lakše igranje zahtevnih kompjuterskih video igrica
  • Brža obrada podataka
  • Brže renderovanje video materijala
  • Manja temperatura podnožja
  • Manja potrošnja električne energije

Naravno, nisu samo navedeni benefiti jedini na spisku. Ako je moguće recimo na računar umesto i3 druge generacije ubaciti - nadograditi i7 desete generacije onda bi se lako mogla videti razlika. Naravno, opet govorimo o tome da li je baš tako nešto neophodno ili ne jer cena novijih procesora sa više jezgara i novije generacije je visoka.

Zašto se kvari procesor?

Stalna upotreba računara, neadekvatno hlađenje, zanemarivanje redovnog servisiranja i održavanja računara neminovno dovodi do oštećenja procesora. Jednostavno je to elektronski sklop koji non-stop nešto radi čak iako vi ništa ne radite na računaru. Dakle, redovno čišćenje kompjutera i zamena termalnih pasti na procesoru kao i servis kulera su prvi i osnovni uslov da CPU duže traje.

Prvi simptomi koji mogu ukazivati na problem sa procesorom su stalno restartovanje računara, kompjuter se gasi sam od sebe, kuler na CPU je bučan, oseća se veća toplota od normalne na hladnjaku, sistem se diže dugo, Windows pokazuje u procesima i log fajlovima greške sa CPU ... itd.

Bez obzira da li je vaš računar star više godina i nikada nije nošen u servis na čišćenje ili je star tek godinu dana, u zavisnosti kako se koristi i pod kojim uslovima radi zavisi i

Kada treba zameniti procesor ?

Procesor se menja u dva slučaja i to, najpre kada postoje problemi sa procesorom a zatim ako je procesor ispravan a treba zameniti matičnu ploču ili jednostavno treba nadograditi CPU jačim. Recimo, zbog zahtevnih programa ili igrica treba preći sa intel i3 na i5 ili i7 novije generacije ili AMD Ryzen. Zamena procesora nije baš jednostavna procedura. Razlog tome je što je često neophodno uraditi i update biosa ili otključavanje biosa da bi se novi procesor uopšte uklopio i upario sa novom matičnom pločom. S druge strane, starije matične ploče ne mogu da podrže novije procesore pa i o tome treba voditi računa kod kupovine i nadogradnje.

Polovan ili nov procesor ?

Često ljudi u poslednje vreme rade nadogradnju računara pa im ostane stari dobri procesor višak. To znači da je on potpuno ispravan a možda i nije puno radio. Kupovina takvog procesora je savim opravdana.

S druge strane, cena novog procesora može biti i ograničavajući faktor ali ako ste pri parama i rešili ste da uložite u mašinu koja će vas služiti dugih niz godina onda je savet da se kupi nov procesor koji ima već i garanciju od 2 godine.

Cena zamene procesora

Cena se konfigurše na osnovu kompleksnosti rada i potrebnih delova. Ako treba samo ubaciti nov ili polovan procesor a da nije potrebno da se menja matična ploča, da se doda jači kuler, da se ažurira bios, onda je to najlakši scenario i cena je jeftina. Zato je najbolje da na s pozovete kako bi smo vam dali precizinije informacije o svemu.

 

Procedura zamene procesora

Naš servis računara ima proceduru po kojoj se radi zamena procesora na računarima i laptopovima. Ni u kom slučaju se zamena ne radi na licu mesta već se uređaj redovno prima u servis i čeka na red za zamenu obzirom da se mora rasklapati.

1

Donesite ili pošaljite vaš računar ili laptop za zamenu procesora.

2
Nakon provere javljamo vam ishod i cenu za zamenu procesora
3
Preuzimate računar/laptop ili vam šaljemo na adresu