Optimizacija sistema

optimizacija sistema

Optimizacija sistema i ubrzanje Windows operativnog sistema 7, 8 ili 10 je moguće i to softverski, pomoću odgovarajućih alata odnosno programa koji čiste i optimizuju operativni sistem..

Ubrzanje računara se naročito može osetiti kod starih računara koji imaju deficit RAM memorije, koriste stare ATA hard diskove ili je sama platforma zastarela. Bez obrzira na sve, nama je posebno drago kada uspemo da od pentiuma III napravimo računar koji radi brzo kao da je PC novije generacije.

Laptop servis će pronaći način da vaš laptop radi brzo kao kada je kupljen jer razni softveri vremenom uspore rad operativnog sistema pa je krajnja opcija instalacija sistema.

Pored toga, bilo kakvo ulaganje u stariji računar se isplati jer su polovne komponente jeftine i dostupne pa je za male pare zaista moguće nadograditi stari računar do te mere da radi perfektno.

Šta podrazumeva optimizacija sistema ?

 • Rešavanje problema sa programima/aplikacijama
 • Brisanje starih nepotrebnih fajlova iz sistema
 • Čišćenje zastarelih instalacija i programa koji se ne koriste
 • Provera ispravnosti hard diska / SSD diska. Defragmentacija HDD ili boost po želji
 • Brisanje opasnih programa i softvera koji su opasni po Windows ili Linux OS
 • Instalacija i ažuriranje novih drajvera / update
 • Instaliranje softvera koji ubrzavaju rad Windows-a

Na brzinu rada računara pored softvera definitivno najviše utiče sam hardver pa je potrebno da se i hardverski sve lepo podesi za brz rad.

Šta usporava računar?

Računari se usporavaju zbog lošeg softvera i hardvera i to nije ništa čudno jer je za normalan rad računara potrebno obezbediti potpuno ispravan hardver (matična ploča, procesor, memorija, hard disk, grafička karta) kao i prateći softver (BIOS, Windows, drajveri, programi i programski dodaci).

Na brzinu računara najviše utiču procesor, RAM i hard disk, pri čemu je najsporija komponenta kod starih računara upravo HDD. Dodavanjem memorije se drastično ubrzava rad sistema, pri čemu treba imati u vidu da je recimo za internet neophodno imati barem 1 GB slobodne memorije. To znači da bi za normalan rad kompjutera trebalo obezbediti barem 2 GB RAM-a. Brzina procesora ili bolje rečeno njegov radni takt su od osnovnog značaja za stabilnost u radu, brzinu otvaranja programa ... itd. Procesori oko 2 GHz se smatraju optimalnim za rad, dok se preporučuje da CPU ipak bude oko 3 GHz. Takođe, keš memorija procesora je faktor X, i tu bi trebalo obezbediti barem 4 mb cache. Stari Celeron ili Sempron procesori se trebaju zameniti procesorima novije generacije (Core2Duo, Dual Core, i3, i5, i7, Athlon FX, Ryzen ... itd).

Samostalno ubrzajte vaš Windows

 • Uklonite bespotrebne ikonice sa desktopa (ekrana), pomerite ih na drugu particiju
 • Deinstalirajte nepotrebne programe pomoću Ccleaner-a.
 • Očistite keširane fajlove na C particiji (desni klik na C > svojstva diska > Čišćenje diska
 • Defragmetacija hard diska ubrzava rad sistema pa vam preporučujemo da je uradite. Postoji odličan mali program za defragmentaciju pod nazivom Defraggler. Preuzmite ga i pokrenite optimizaciju hard diska. Primetićete posle čišćenja i restarta računara koliko je brži.
 • Optimizovanje sistema

  Poverite optimizovanje i fino štelovanje operativnog sistema profesionalcima.

  1
  Optimizacija sistema se može raditi na licu mesta, u servisu ili daljinskim putem
  2
  Nema dodatnih troškova
  3
  Garancija servisa na usluge